Prosinac 05, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svjetla za maglu sa stražnje strane - isključivo crvene boje!

Do zasljepljivanja drugih vozača često dolazi i zbog nepropisne uporabe stražnjih svjetala za maglu

 

U zimskim mjesecima česta je pojava magle, a samim time smanjena je vidljivost u prometu te se teže procjenjuje udaljenost vozila, kako onih ispred nas, tako i onih koji nam dolaze u susret iz suprotnog smjera.

 

Posebno savjetujemo vozačima da unatoč jasno određenim zakonskim okvirima u pogledu korištenja stražnjih svjetala za maglu, vode računa da u vožnji u koloni kod manjih brzina može ipak doći do zasljepljivanja vozača koji se kreću iza vozila. Stoga je potrebno voditi brigu i oko navedenog čimbenika koji također utječe na sigurnost ostalih vozača.

 

Važno je naglasiti da svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani samo crvene boje.

 

Svim vozačima koji sudjeluju u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti savjetujemo da osim obaveznih svjetala i brzinu vozila prilagode trenutnim uvjetima i stanju kolnika, da povećaju međusobni razmak između svog i drugih vozila, da se kreću sredinom desne prometne trake te pravovremeno uključe pokazivač smjera kako bi ostale sudionike pravovremeno obavijestili o namjeri skretanja.

 

Također, biciklistima se savjetuje da upale svjetla na biciklima, obuku reflektirajuću odjeću ili prsluk te da koriste biciklističke staze, a pješacima da se označe izvorom svjetlosti, reflektirajućim materijalom kako bi bili što uočljiviji i sigurniji sudionici u prometu, posebice u ovom razdoblju godine u kojemu je zbog loših meteoroloških prilika znatno smanjena vidljivost sudionika cestovnog prometa.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 23 Studeni 2022 09:16