Lipanj 06, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dok hodate, nemojte pisati poruke, lajkati fotografije ili gledati videosadržaje!

Veliki porast broja poginulih i ozlijeđenih zbog uporabe mobitela

 

Naime, raste broj ozljeda povezanih s korištenjem mobilnih telefona, posebno među mladima, pokazala je analiza ozljeda u američkim hitnim bolničkim službama. Broj ozljeda vrata, lica, očiju, nosa, uha i glave u dramatičnom je porastu u proteklih nekoliko godina, a one su vrlo često posljedica korištenja mobitela, ponajprije zbog tipkanja dok hodamo ili upravljamo vozilom i najviše u skupini onih koji imaju od 13 do 29 godina, objavio je CNN.

 

Rane na licu i glavi najčešće su ozljede, slijede kontuzije mozga, površne ozljede kože i ozljede unutarnjih organa, prema istraživanju koje su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Rezultati studije objavljeni su u časopisu JAMA Otolaryngology – Head and neck Surger.

 

Prema podacima iz stotinu bolnica od 1998. do 2017., ukupno je 2501 osoba pretrpjela ozljede glave ili vrata zbog korištenja mobitela. Na osnovi toga znanstvenici su procijenili da je u tom razdoblju u cijeloj zemlji bilo 76 tisuća takvih ozljeda od čega u 2016. i 2017. njih oko šest tisuća. Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu, pritisak na vaš vrat mjeri se s 10 do 15 kilograma. Taj pritisak može rezultirati ozljedom vratne kralježnice.

 

U porastu su i smrti nakon nesreća koje su posljedica korištenja mobilnih telefona. Prema američkom nacionalnom vijeću za sigurnost, 2841 osoba poginula je 2018. u prometnim nesrećama koje su prouzročene odvlačenjem pozornosti, a udruženje za sigurnost na autocestama procjenjuje da je iste godine poginulo 6000 pješaka što je najviše u proteklih 20 godina.

....

izvor. Večernji list

 

 

 

 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 09:49