Svibanj 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja pod geslom "Život nema rezervne dijelove"

Na Fakultetu prometnih znanosti na kampusu Borongaj (Borongajska 83a) obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnih prometnih nesreća.

 

Taj se datum ovu se godinu diljem svijeta obilježava uz slogan ''život nema rezervne dijelove''.

 

Udruga Sigurnost u prometu organizator je događanja u Hrvatskoj, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Na konferenciji će biti predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja spomenutog događaja koji će se održati ovu nedjelju.

 

U svijetu svaku godinu više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama.

 

U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba.

- Nažalost, gotovo svatko poznaje nekoga tko je bio žrtva u cestovnom prometu. Na ovaj se način još više sjećamo svih njih, ali ujedno i šaljemo upozorenje svima ostalima da maksimalno paze u prometu – kažu organizatori.

 

O projektu

 

Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja (WDR) nastoji se stvoriti globalna kulturu pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podiže se svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

 

Obilježavanjem ovog dana također se nastoji potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 11:34