Siječanj 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Vježbajte defenzivnu vožnju

Jedini način za izvođenjem sigurne radnje je vježba, vježba, vježba …

piše: Nenad Zuber

 

Poznat nam je moto – „Vježbom do izvrsnosti“ ili „Ponavljanje je majka mudrosti“.

U ovom slučaju morate biti svjesni kako sva moguća vježba defenzivne vožnje vas ne dovodi nužno do izvrsnog vozača, ali će vas posve sigurno učiniti sigurnim vozačem!

 

Što više vježbate defenzivnu vožnju brže cete razaznati korist od toga i postici povjerenje u samoga sebe. Najbolji nacin razvoja svojih vještina u defenzivnoj vožnji je vožnja manje opterecenim prometnicama, prometnicama manje gustoce prometa gdje se stice samopouzdanje, a da se ne dovode u opasnost sudionici u okružju. U tim uvjetima koncentracija je na manje subjekata, a oprez na višoj razini.

 

Defenzivna vožnja podrazumijeva razvoj sposobnosti, vještina i talenta u izvođenju postupaka uvjetovanih tuđim postupcima. Za pravilno reagiranje morate prije svega biti udobno smješteni u automobilu kako biste najdjelotvornije mogli koristiti sve komande vozila. Morate biti „jedno“ s automobilom i morate biti svjesni njegovih svojstava i svojih potencijalnih sposobnosti.

Dostupnost svih komandi i njihovo najučinkovitije korištenje značajno je jer u najviše slučajeva nakon donošenja odluke o postupanju problem ćete razriješiti temeljnom akcijom kao što su kočenje, zaustavljanje, okretanje, davanje znaka svjetlima ili sirenom i slično. Međutim, u složenijim situacijama morat ćete koristiti kombinaciju dobro procijenjenih i glatko koordiniranih radnji kojima ćete vozilo izmaknuti iz opasnog područja, odnosno od izvora opasnosti. Na taj će se način minimizirati mogućnost sudara ili nesreće.

 

Jedini način za izvođenjem sigurne radnje je vježba, vježba, vježba …

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019 14:02