Kolovoz 11, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Temeljni koncept defenzivne vožnje

Koncept defenzivne vožnje je voziti mudro i naučiti uživati u vožnji. Da biste uistinu uživali u vožnji – pretpostavka je voziti pametno i sigurno.

 

 

piše: Nenad ZUBER

 

Defenzivna vožnja je metoda vožnje koja se temelji na predviđanju i izbjegavanju opasnosti na cesti. Voziti defenzivno znači biti iznad svega oprezan i stalno spreman na najgore. Defenzivni vozač pouzdano upravlja i kontrolira svaku riskantnu situaciju. Aktivno promatra, analizira i planira, procjenjuje cestu i uvjete prometa, ocjenjuje što drugi vozači ili pješaci namjeravaju učiniti, „odvaguju“ što bi mogli učiniti i ovisno o tomu odlučuju o najboljoj mogućnosti svoga reagiranja – postupka u konkretnoj situaciji.

Defenzivni vozač ne reagira naslijepo bez obzira ne težinu situacije oko njega. On mora biti stalno budan kako bi u glavi procesuirao veliki broj bitnih informacija za vožnju, iako mnoge odvraćaju pozornost od bitnoga.

Ako samo jednom izgubite nakratko koncentraciju u vožnji dovodite se u rizičnu situaciju i provocirate mogućnost nesreće, koja se možda tada ne događa, ali samo zbog povoljnog spleta okolnosti.

 

Može li se naučiti defenzivna vožnja?

 

Defenzivna vožnja ne dolazi prirodnim putom, ne rađa se s tim talentom. To se mora naučiti! Da biste vozili defenzivno to morate prije svega naučiti i sami sebe trenirati.

Umoran, vozač koji je lijen defenzivno razmišljati, neusredotočen na vožnju je opasan vozač! Zato je neobično važno učiti o defenzivnoj vožnji i razvijati navike za defenzivni način vožnje kako bi to postao stil vožnje i rutina.

 

Kako postupno učiti defenzivnu vožnju?

 

Učite prometne propise, shvatite ih i naučite razumijevati prometne situacije!

 

  • Odlučite da želite i budite spremni voziti defenzivno!
  • Razvijte svijest o visokom riziku sudjelovanja u prometu!
  • Trudite se uočavati bitno u prometu i pravodobno predviđati tuđe postupke!
  • Dobro procijenite i reagirajte točno!
  • Izbjegavajte situacije visokog rizika!
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 11 Srpanj 2019 06:17