Ožujak 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ZADAR: Edukativno-informativna akcija "Stop neosiguranim vozilima"

U sklopu kampanje Stop neosiguranim vozilima održana edukativno-informativna akcija u Zadru

 

S ciljem podizanja svijest o važnosti obavezne registracije i osiguranja motornih vozila, danas je na Poljani pape Ivana Pavla II u Zadru održana edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva policije i policijske uprave zadarske.

 

Organizatori akcije informirali su građane kako na hrvatskim cestama i dalje prometuje značajan broj neregistriranih i neosiguranih vozila čime se ugrožava opće stanje sigurnosti prometa na cestama. Građanima grada Zadra za vrijeme trajanja jednodnevne akcije podijeljeni su leci i brošure te ostali promotivni materijali, a svi građani koji su to željeli mogli su se detaljnije informirati o kampanji STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA koja se kontinuirano provodi od rujna 2009. godine na razini cijele Hrvatske, a posljednjih godina i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

 

 

Unatoč pozitivnim rezultatima kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA i danas se na hrvatskim cestama nalazi tridesetak tisuća vozila čiji vlasnici nisu sklopili ugovor o osiguranju prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu što ugrožava prometnu sigurnost ali i uzrokuje velike materijalne gubitke građanima, državnom proračunu, osiguravajućim društvima, ali i drugim uključenim akterima. Upravo je glavni cilj kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA smanjiti broj neosiguranih i neregistriranih vozila apelirajući na pravovremeno sklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti.

 

 

U prvoj godini provedbe kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75%. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana. Upravo zahvaljujući velikim naporima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutarnjih poslova brojka neregistriranih i neosiguranih vozila u proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća neosiguranih i neregistriranih vozila.

 

 

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA, nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne ali i kako bi se svi odgovornije ponašali u prometu.