Ožujak 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

NADZOR PROMETA: Ukupno 3.158 prekršaja 1.129 kazni za prebrzu vožnju i 225 vozača pod utjecajem alkohola

Pojačani nadzor prometa na cestama u Hrvatskoj rezultirao je sa 3.158 prekršaja koje su proteklog vikenda evidentirali policijski službenici

 

Poseban je fokus bio na sprečavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

 

Od ukupnog broja prekršaja izdvajamo:

- 225 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracija alkohola u količini 3,24 g/kg izmjerena na području PU Splitsko - dalmatinske.

- 1.129 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća izmjerena je na području PU Vukovarsko - srijemske, 190 km/h.

- 399 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 156 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, 33 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka, 163 takva prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko - dalmatinske, 88 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 29 takvih prekršaja.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi 31 - 40 godina (55 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

 

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 14 osoba koje su bili ponavljači teških prekršaja u prometu, a koje su počinile 16 takvih prekršaja, od čega najviše: upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7, nedopuštena koncentracija alkohola – 7 te upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 2.

 

Iz tog razloga 6 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

 

U razdoblju od 22. - 24. siječnja 2021. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 37 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U dvije nesreće poginule su dvije osobe, a jedna je zadobila teške tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 52 sudionika.

 

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.