Kolovoz 10, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu jučer je predstavljen ovogodišnji program Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Tema je "sjeti se-podrži-djeluj", a Udruga Sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Zorana Milanovića.

Žalosna je realnost da svakodnevno svjedočimo teškim prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama. Kako bi se odala počast onima koji su izgubili živote, posljednjih se 27 godina svake treće nedjelje u studenom obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Ovaj je dan posvećen sjećanju na milijune ubijenih ili ranjenih u prometnim nezgodama, njihovim obiteljima i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim članovima hitne pomoći, policije i zdravstvenih djelatnika koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i ozljeda na cestama. Ovaj je dan također postao važno sredstvo za svjetske Vlade i sve one čiji rad uključuje prevenciju prometnih nesreća ili reakciju nakon nesreća, jer pruža priliku da se usklađenim djelovanjem zaustavi smrtnost.

Na cestama svake godine umire 1.25 milijuna ljudi, odnosno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svakih šest sekundi jedna osoba pogine ili ostane trajni invalid. Posebno zabrinjava činjenica kako je glavni uzrok smrtnosti populacije starosti od 15 do 29 godina pogibija u cestovnom prometu.

- Svih stradalih ćemo se sjetiti obilježavajući ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Pozivamo građane da se ovu nedjelju, 15. studenog, priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18 i 20 sati u znak sjećanja na sve žrtve. Neka u tim trenucima svi stradali budu u našim mislima, posebno jer, nažalost, gotovo svatko od nas zna nekoga tko je bio žrtva u prometu. Opreza u prometu nikada dosta - kažu organizatori.

 

 

U proteklih deset godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 170.000 osoba, poginulo 4.111 osoba, teško ozlijeđeno 31.425, a lakše ozlijeđeno 139.029 osoba prema podacima MUP-a.

- Završetkom ove godine, u duhu slogana, koristimo ovaj dan kako bismo istaknuli da je potrebno napraviti evaluaciju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa koji je trebao u razdoblju 2011. – 2020. smanjiti cestovna stradavanja i teško ozljeđivanje za 50 posto. Međutim, izostao je planirani efekt te cilj nije u postupnosti ispunjen, iako su napravljeni određeni pomaci na bolje – naveli su iz Udruge Sigurnost u prometu pa dodali:

- Po broju stanovnika Hrvatska i Irska su približno identične, ali u Irskoj je mobilnost gotovo dvaput veća. Usprkos navedenom, Irska ima 3,5 poginulih na milijun prevezenih kilometara, a Hrvatska 12.

 To znači da je mogućnost pogibije u cestovnom prometu u Hrvatskoj gotovo četiri puta veća nego u Irskoj. Tako nešto samo je dokaz da postoji puno prostora i mogućnosti za poboljšanjem stanja u Hrvatskoj.

- Ceste imaju priče, a za sretne završetke idemo poboljšati sigurnost na cestama - zaključili su iz Udruge Sigurnost u prometu.

Program obilježavanja

ZAGREB 15. studenog 2020.

12.00 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Zagrebu kod Velikog križa na gradskom groblju Mirogoj

- minuta šutnje za stradale u prometu

18.30 sati – sveta misa zadušnica za sve poginule u prometu. Župa svetog Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64

Poslijednja izmjena dana Petak, 13 Studeni 2020 18:34