Ožujak 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

PRVI PUT U HRVATSKOJ: Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa - 21. listopad 2020.

21. listopada je Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa i danas se obilježava prvi put. Jučer je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu postavljeno sto invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima.

 

 

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, rekao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da do sada nismo imali jedan dan posvećen isključivo sigurnosti cestovnog prometa. Naveo je da je prvi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa donesen još 1994. godine.

 

- Mi smo čak među prvima u Europi donijeli taj nacionalni program. Ovaj trenutno zadnji ističe ove godine, za razdoblje od 2011. do 2020., i mi upravo sad, u ovo vrijeme, pripremamo novi koji će biti za razdoblje od 2021. do 2030. To je temeljni akt i u njemu su definirane sve aktivnosti koje se trebaju raditi da bi se sigurnost cestovnog prometa poboljšala, rekao je Mataija. Dodao je da nije policija jedina koja može doprinijeti poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa te da se trebaju uključiti i ostale institucije.

 

Jučerašnjom su akcijom postavljanja invalidskih kolica, kaže, htjeli pobuditi interes javnosti, da se prolaznici zapitaju. Poruke su, smatra, bile upečatljive.

 

- Ta kolica su simbolizirala prosječno godišnje broj ljudi koji zbog posljedica prometne nesreće ostanu trajni invalidi, objasnio je Mataija.

 

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa

 

- Imate situaciju da je netko do jednog trenutka zdrava osoba i od tog trenutka mu se život totalno promijeni jer ostane vezan za invalidska kolica, dodao je.

 

Upozorio je na četiri glavne ubojice u prometu - brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje pojasa te nepropisno korištenje mobitela.

 

- Sva naša istraživanja, sva naša statistika pokazuje da su upravo ta četiri prekršaja ključ, rekao je Mataija.

 

- Zbog neke loše, krive odluke u prometu možete upropastiti svoj život, živote svoje obitelji, ali isto tako živote ostalih obitelji, ostalih ljudi, poručio je.

 

Mataija je istaknuo kakoje statistika pokazala da je dobna skupina koja je napravila najviše prometnih nesreća sa smrtno stradalima ona od 31 do 40 godina.

 

- Dakle, praktički ne biste očekivali, to su vozači koji imaju iskustva, u najboljoj svojoj snazi, rekao je.

 

 

 

 

 

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Listopad 2020 06:53