Rujan 29, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ZAGREB: 18 vozača na trežnjenju, 15 uhićeno, većina u prekršaju brzine

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

 

 

Od ukupnog broja zaustavljenih vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola evidentirano je 20 mladih vozača.

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 21. do 24. veljače 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 820 prometnih prekršaja, od čega 97 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 356 prekršaja nepropisne brzine, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 53 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 7 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 242 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u petak, 23. veljače oko 1 sat, 24-godišnjak je u Velikoj Mlaki upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se južnim kolnikom Zagrebačke ulice u smjeru jugoistoka, za vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 2,15 g/kg. Dolaskom za oko 180 metara južnije od benzinske postaje, sudjelovao je u prometnoj nesreći s materijalnom štetom. 24-godišnjaku je na mjestu događaja privremeno oduzeta vozačka dozvola te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelanja opojnog sredstva.

 

- u subotu, 22. veljače 2020. godine oko 3.35 sati, 30-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se južnim kolnikom Zagrebačke avenije, lijevom prometnom trakom za ravno u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Hrvatskog sokola prouzročila je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,62 g/kg zbog čega je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Prilikom provođenja akcije, 18 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 15 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno četiri osobe – test negativan, dok je jedna osoba odbila testiranje.

 

Od 97 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (14,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 20 mladih vozača (20,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.