Rujan 29, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ZAGREB: Među prekršiteljima prednjače prebrzi, bez sigurnosnog pojasa i alkoholizirani

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

 

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 31. siječnja do 3. veljače 2020. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 681 prometni prekršaj, od čega 68 prekršaja vozača s alkoholom, 267 prekršaja nepropisne brzine, 72 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 49 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 213 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u subotu, 1. veljače 2020. godine oko 4.50 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice kneza Branimira u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Mandlovom ulicom i alkotestiranjem, utvrđena mu koncentracija alkohola od 2,49 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je do otriježnjenja smješten u posebne prostorije, a nakon čega je uhićen i doveden na nadležni prekršajni sud.

 

- u nedjelju, 2. veljače 2020. godine 1.55 sati, 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice grada Vukovara u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Budmanijevom ulicom i alkotestiranjem, utvrđena joj je koncentracija alkohola od 0,92 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, 13 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 6 osoba – test negativan. Od 68 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 13 vozača (19,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 9 mladih vozača (13,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.