Ožujak 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ZAGREB: Mirniji prometni vikend - 405 prekršaja

Provedena akcija na području Policijske uprave zagrebačke

 

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 6. do 9. prosinca 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 405 prometnih prekršaja, od čega 37 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 155 prekršaja nepropisne brzine, 29 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 1 pod zabranom, 5 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 152 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u nedjelju, 8. prosinca 2019. godine u 1 sat, 34-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Sv. I. Zelini, Zagrebačkom ulicom u smjeru juga. Kod kućnog broja 9 je zaustavljen i alkotestiran te mu je utvrđena koncentracija od 2,36 g/kg alkohola u organizmu.

 

- u nedjelju, 8. prosinca 2019. godine u 4 sata u Bestovju, na raskrižju Ulica dr. F. Tuđmana i Prudnjaci, kod 28-godišnje vozačice osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka izmjerena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,20 g/kg.

 

Prilikom provođenja akcije, 9 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 6 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno 4 osobe – test negativan. Od 37 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 12 vozača (32,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 6 mladih vozača (16,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.