Listopad 31, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

VRBOVSKO: U pritvor zbog objesne vožnje

Policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko proveli su kriminalističko istraživanje i kazneno prijavili zbog obijesne vožnje 19-godišnjeg vozača

 

Riječ je o vozaču osobnog vozila kojega je policija zaustavila u subotu, 16. studenoga oko 7 sati, na autocesti A6 kod naplatnih postaja Vrbovsko. Prilikom prilaska službenika vozilu s namjerom provedbe nadzora, naglo je nastavio vožnju nepropisnom brzinom ignoriravši njihove zapovijedi.

Upravljajući vozilom marke VW Passat, registracijskih oznaka BIH, od čvora Vrbovsko pa do čvora Ravna Gora izravno je ugrožavao sigurnost ostalih sudionika u prometu krećući se u nedozvoljenom (zabranjenom) smjeru i uz prekoračenje brzine koja je na tom dijelu autoceste propisana. Tijekom kriminalističkog istraživanja odbio je provjeru alkoholiziranosti i testa na droge iako je vidno bio dezorijentiran te u takvom stanju nije smio upravljati vozilom.

 

Po završetku istraživanja, poradi sumnje u počinjenja iz odredbi kaznenog djela obijesna vožnja u cestovnom prometu, kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu te predan pritvorskom nadzorniku.

 

Na riječkoj zaobilaznici vozio 63 km više od propisane brzine

 

Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano nadzirala promet, u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.

 

Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

 

U spomenutom razdoblju evidentirana su ukupno 154 prometna prekršaja. Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila – 28 prekršaja, slijede 13 prekršaja vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, kao i isti broj nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, a 79 je ostalih prekršaja.

 

Najveća brzina evidentirana je u petak, 15. studenoga na riječkoj zaobilaznici, gdje se u 18.50 sati 36-godišnji vozač osobnog vozila marke BMW, riječkih registarskih oznaka, kretao brzinom od 123 km/h na mjestu određenog ograničenja brzine na 60 km/h. Zbog počinjenog prekršaja, sankcioniran je novčanom kaznom od 5 000 kuna te mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom na rok od mjesec dana.

 

Od 13 alkotestiranih vozača, najveća koncentracija od 1,83 g/kg izmjerena je 43-godišnjem vozaču osobnog vozila. Policija ga je jučer nakon pola noći zatekla na području Čavli gdje je upravljao vozilom marke Peugeot, riječkih registarskih oznaka.

Što se tiče koncentracija, šestorici vozača je izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, dok su petorica vozača imala koncentraciju alkohola od 1,00 do 1,50 g/kg, a dva vozača iznad 1,50 g/kg. Među navedenim prekršiteljima je i jedan recidivist.

 

Od drugih prekršaja zabilježeno je i 11 prekršaja vožnje s tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima, dva prekršaja vožnje u vrijeme zabrane upravljanja vozilom te jedan prekršaj vožnje bez položenog vozačkog ispita, odnosno, prije stjecanja prava na upravljanje.

 

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a i ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih propisa, a s ciljem ostvarenja veće sigurnosti u prometu.