Lipanj 06, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

NADZOR PROMETA: U Zagrebu za vikend 662 prometna prekršaja, polovica zbog prekomjerne brzine

Rezultati akcije „Alkohol i droge“ te "Brzina"

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 13. do 15. rujna 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija „Alkohol, droga i brzina“ na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 662 prometna prekršaja, od čega je 47 prekršaja vozača s alkoholom, 282 prekršaja nepropisne brzine, 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 41 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja pod zabranom i 222 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježena koncentracija alkohola je:

 

- u subotu, 14. rujna 2019. godine oko 19.50 sati, 53-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice Vice Vukova u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 2,12 g/kg alkohola u organizmu radi čega je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati i 15. rujna je prepraćen na prekršajni sud.

 

- u subotu, 14. rujna 2019. godine oko 2.40 sati, 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Jadranske avenije. Obavljenim nadzorom izmjerena joj je koncentracija od 0,51 g/kg alkohola u organizmu radi čega je isključena iz prometa te joj je oduzeta mu je vozačka dozvola.

 

Od 47 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 10 vozača (22,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (10,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Tijekom provođenja akcije deset je osoba odbilo preliminarno testiranje na drogu.