Srpanj 10, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zašto je tlak u gumama tako važan?

Tlak zraka u gumama utječe na održavanje guma i sigurnost, ali i na potrošnju goriva i okoliš. Ukoliko tlak u gumama nije ispravan, gume se neravnomjerno habaju.

 

 

Ukoliko gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše vanjski rubovi. Gazna površina može se odvojiti od podloge i s vremenom popucati.

 

Čak ni previsok tlak nije u redu pošto se jače haba prije svega srednji dio gazne površine. Guma je zbog previsokog tlaka osjetljivija na prepreke na putu i brže se može probušiti ili puknuti.

 

Habanje guma je u svakom slučaju povećano, što vodi ka preranoj kupovini novih i dodatnih troškova, a kod visokog tlaka i djelovi šasije opterećeniji su više nego što treba.

 

A kakav treba biti tlak zraka u gumama automobila?

 

Onakav kakav odredi proizvođač. Tlak inače ne zavisi od tipa ili veličine pneumatika već od pojedinačnog auta.

 

Podatke o pravilnom tlaku obično nalazite na dnu karoserije (kada otvorite vrata) ili u uputstvu za upotrebu. Ponekad naljepnicu možete nači i u pretincu ispred suvozača, kod otvora za punjenje goriva, ispod poklopca motora i na drugim mjestima.

 

Pažljivo pročitajte upozorenja, pošto se tlak u prednjim i stražnjim gumama može razlikovati. Zavisi i od opterećenosti automobila.

 

Prilikom provjere tlaka, poštujte sljedeća pravila:

 

  • Tlak u gumama uvijek provjeravajte kada su gume hladne. Tlak raste kako se povećava temperatura zraka u gumama. Felge i gume se u toku vožnje previše zagrijavaju, a istovremeno i tlak u njima. Ukoliko pumpate zagrijane pneumatike, propisanom tlaku dodajte 0,2 do 0,3 bara.

 

  • Tlak provjerite na svim gumama, čak i rezervnoj ako je imate, pošto je danas sve više automobila opremljeno samo kompletom za hitne popravke.

 

  • Kada provjeravate tlak u gumama, u isto vrijeme precizno pratite koliko su gume opterećene i da li možda imaju pukotine, posjekotine i druge znake upozorenja koji ukazuju na moguće probleme. Dobro bi bilo da ih što prije otklonite.