Rujan 29, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

KRIŽEVCI: Reflektirajući prsluci za pješake i bicikliste

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, dok je pješak, koji se kreće kolnikom, dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

 

 

U protekle dvije godine na području PP Križevci zabilježeno je 12 prometnih nesreća vozača bicikla u kojima je 11 osoba ozlijeđeno, te 15 prometnih nesreća pješaka u kojima je 14 osoba ozlijeđeno, dok je jedna osoba i smrtno stradala. Činjenica je da jedan dio rečene skupine sudionika u prometnu nije koristio reflektirajući prsluk, reflektirajuću biciklističku odjeću te drugu reflektirajuću oznaku ili materiju.

 

Potaknuti takvim stanjem, po završetku 2019. godine Policijska postaja Križevci je prema Gradu Križevci pokrenula inicijativu, a koja je jučerašnjeg dana realizirana u vidu nabavke 200 komada reflektirajućih prsluka koje je u maloj vijećnici Grada Križevaca gradonačelnik Mario Rajn predao je načelniku Policijske postaje Križevci Ivanu Pukcu. Primopredaji su bili prisutni zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam, Sandro Novosel, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović te policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Matija Švagelj.

 

Rečeni će se prsluci pohraniti u prostorijama Policijske postaje Križevci, gdje će ih građani kojima su potrebni moći preuzeti, a o čemu će bili pozvani putem medija, dok će se isti koristili i prilikom održavanja preventivnih aktivnosti i dijeliti prilikom održavanja info točki.

 

Podsjećamo, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, dok je pješak, koji se kreće kolnikom, dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.