Svibanj 17, 2021

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SAVJETI MOTOCIKLISTIMA: Koči li se motociklom u zavoju?

Dozvolite da Vam se „poklopi“ volja, vrijeme i prognoza, slobodno vrijeme, odmor, nula promila, kako bi sigurno uživali u vožnji na dva kotača. Svakim zanemarivanjem bilo koje navedene stavke povećavate mogućnost stradavanja, tragedije i zavijanja obitelji u crno.

 

piše: Mladen Stjepan Vitković – Stipko

 

Koliko sam riječi napisao već o motociklistima, koliko „počivao u miru” i koliko riječi upozorenja?

 

Drago mi je kad me ljudi sretnu na cesti i kažu „ti si nam držao predavanje o vožnji“, „karavana, ha?“ i čitav niz znakova koji mi govore da nastavim.

 

Koliko sam puta nabrojao greške motociklista, greške svih sudionika u prometu. Uvijek se nagledam svega na cesti, vrhunac današnjeg dana je; čekam zeleno svjetlo (radovi na cesti-D32-ugradnja odbojnika,vrijeme 10,10 ujutro, izvođač Signalinea) upali se meni zeleno, krenem, vozim kamo me usmjerili znakovi (i čunjevi) i kao da očekujem iz suprotnog smjera „budalu“ ,..i eto ga...direkt na mene. Mašem-luđak, prolazim njegov semafor, kad ono skužim, nije on kriv, na njegovom semaforu treperi žuto? Koji k..... To je naša stvarnost. Znate kad bi ovo dokazali? Nikada na sudu i nikoga ne bi bilo briga da netko pogine. Kriv je izvođač radova. Amen.

 

Danas je ponovno izgubljen jedan život na magistrali, jučer dva života motociklista.

 

Moram napisati, opet. Ljudi, istina je sljedeća:

 

Među nama ima onih koji nemaju za novi motor, znaju fantastično voziti, prošli su sve, od APN-ca do ZZR-a i desi im se tragedija. Tu pravila nema.

 

Ima onih koji imaju novaca, ali nemaju smisla za motor ali si ga priušte, voze polako dogodi im se tragedija. Pravila, opet – nema!

 

Ima onih koji imaju novaca, znanja, umijeća, talenta i , dogodi im se tragedija. Pravila, pogađate, opet – nema!

 

Mogao bi ovako nabrajati danima i opet bi netko stradao. Jer, pravila nema!

 

Zato molim Vas, pročitajte mojih nekoliko savjeta za sve vozače motocikla koji ove dane sjedaju na motocikl:

 

- NIJE lijepo vrijeme (prognoza vremena) zadnje što ćete doživjeti ove godine, ne srljate na đir jer su najavili toplo vrijeme, sunce na obali, biti će još u Boga dana i godina... Ostanite sa nama čim dulje,

 

- NIJE obaveza juriti da bi uživali,

 

- NISU sportski motocikli uvijek namijenjeni baš Vama i nisu namijenjeni vašim mogućnostima,

 

- NISU sportske kočnice „baš za vas“, kočnice se kupuju za VAŠ STIL VOŽNJE ne za Vaš motocikl

 

- NISU gume za Vaš motocikl već su za vaš stil vožnje,

 

- NISU promili za svakoga i neka bude 0,0 promila pri svakom metru koji napravite motociklom,

 

- NIJE umor razlog da bi ga izliječili na motociklu baš kao niti ljutnja,

 

- NIJE niti jedan lijepi dan, niti jedan trenutak, niti jedan nepromišljen zavoj, niti jedna prognoza lijepa vremena baš namijenjena Vama. A nije ni vrijedna vašeg života.

 

Dozvolite da Vam se „poklopi“ volja, vrijeme i prognoza, slobodno vrijeme, odmor, nula promila, kako bi sigurno uživali u vožnji na dva kotača.

 

Svakim zanemarivanjem bilo koje navedene stavke povećavate mogućnost stradavanja, tragedije i zavijanja obitelji u crno. Ne nagomilavajte kilometre na motociklu jer se „nećete navoziti“. Zato vozite manje, ali kvalitetnije.

 

Posljednje 3 tragične nesreće motociklista generiraju samo jedno moje pitanje koje postavljam na svim svojim predavanjima i treninzima:

 

Koči li se motociklom u zavoju? Devedeset posto vas odgovara „ne koči”. Ja kažem da se koči i može se kočiti kao i da bi mnoge situacije bile izvučene tehnikom obrnutog upravljanja, tehnikom „zabacivanja tijela“, tehnikom kombiniranog kočenja i obrnutog upravljanja. To bi se trebalo trenirati redovito kako bi radnja kočenja u zavoju postala refleks a ne panična reakcija. Tada bi mnogi danas još uvijek bili sa nama.

 

Počivali u miru svi oni koji su protekli vikend stradali *. Znakove koje smo postavili na D8, upravo su na mjestima koja sam sugerirao da budu istaknuta, a baš tamo se tragedije i događaju, što zbog brzine, što zbog nepostojanja zaštitnih ograda za motocikliste što zbog neznanja pravilna kočenja u zavojima i iznenadnim situacijama.

 

Molim Vas, uložite novac u škole sigurne vožnje. To je najbolje uložen novac. Naša škola sigurne vožnje je besplatna i ostati će tako jer gdje god ću moći – pomagati ću. Ne možemo znati koliko smo života sa svojim predavanjima spasili ali najbolje nam govore poruke kao što je „promijenio sam stil vožnje od kad sam bio kod vas“ ili „vozim više od 30 godina i sve sam radio krivo“, „prvi put ovo čujem“ ili pak, „tek sad vidim što sve mogu“. Jer, sve što čujete od mene, čuti ćete i kod drugih u školama sigurne vožnje. Zao kažem da niti jedna nije loša i niti jedna nije „suvišna“. Učimo dok smo živi a mi ćemo predavati dokle god ćete Vi imati želju učiti.

 

Sretne Vam ceste svima!

.....

* napomena: Članak je napisan 13. listopada

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 25 Listopad 2019 12:11