Ispiši ovu stranicu

Antiradar je u prometu - zabranjen

Zabranjen detektor radara, ali ne i dojave pomoću navigacije i mobitela

‘Tužibabe’ u navigacijskom uređaju i na zaslonu pametnog telefona reagiraju na prije pohranjene lokacije radara, a antiradar na cesti hvata signale iste frekvencije. Dakle, antiradar i sustav informiranja o kontroli brzine nisu ista stvar, iako služe u iste svrhe

piše: Sandra Mikulčić

Nađe li policajac na vozilu ili u vozilu uređaj koji otkriva lokaciju radara, naredit će vozaču da ga ukloni te će mu ispisati kaznu od 2000 kuna

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (članak 283.) u Hrvatskoj je zabranjeno u vozilu koristiti i u njega ugrađivati naprave koje služe ometanju ili otkrivanju uređaja kojima policajci mjere brzinu vožnje. Nađe li policajac na vozilu ili u vozilu takav uređaj, naredit će vozaču da ga ukloni te će mu ispisati novčanu kaznu u iznosu od 2000 kuna. Dakle, osim što je zabranjeno imati uređaj koji ometa mjerenje brzine vožnje - što je potpuno razumljivo - zabranjeno je u automobilu imati i uređaj koji samo otkriva vozaču da nailazi na uređaj za kontrolu brzine. Zanimljivo, jer ‘tužibaba’ tog tipa danas ima u mnogim navigacijskim uređajima, a mogu se naći i brojne aplikacije za pametne telefone koje će vozača upozoriti da uspori ako ne želi platiti kaznu zbog prebrze vožnje.

Sustav informiranja zakonit

- Navigacijski uređaji s funkcijom obavještavanja vozača o policijskim kontrolama ne predstavljaju kršenje navedenog članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama - odgovaraju na naš upit iz Ministarstva unutarnjih poslova. Razloge treba tražiti u činjenici da antiradar i sustav informiranja o kontroli brzine u osnovi nisu ista stvar, iako služe u iste svrhe. Antiradar hvata signale iste frekvencije, pa tako otkriva konkretan uređaj za mjerenje brzine. Navigacijski uređaji i aplikacije za mobitele imaju pohranjene informacije o lokacijama fiksnih radara i kamera, a u zemljama u kojima taj sustav funkcionira (u Hrvatskoj zasad ne funkcionira) informacije o mobilnim uređajima za kontrolu brzine na navigacijskim se uređajima osvježavaju na dnevnoj bazi, zahvaljujući radio data sistemu koji šalje podatke. To je i razlog zašto mobilni uređaj za kontrolu brzine ne mora biti na lokaciji za koju je vaš navigacijski sustav upravo napomenuo da je ‘kritična’. Na tom su mjestu policajci brzinu možda mjerili nekoliko sati ranije.

Zvučno i vizualno upozorenje

No, ‘tužibabe’ u navigacijskom uređaju i na zaslonu pametnog telefona korisne su i jer istovremeno upozoravaju kojom se brzinom u datom trenutku krećete, a koliko brzo smijete voziti. Na njihovo zvučno upozorenje usporit ćete, što će spriječiti plaćanje kazne, ali i eventualnu prometnu nezgodu. Upravo je to svrha preventivnih akcija u prometu, a ovakve nam se ‘tužibabe’ uklapaju u tu preventivnu sliku. Pogotovo znamo li da je u razvijenijim zemljama kontrola brzine većinom iz ruku policajaca prešla u ruke ‘strojeva’ - dakle, fiksnih radara i kamera najavljenih prometnim znakom - kontrole brzine provode se na poznatim lokacijama, pa vozači imaju koristi od toga da ih navigacijski uređaj ili mobilni telefon upozore ako su nehotice pretjerali s brzinom.

......

izvor: Večernji list