Prosinac 05, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

POŽEGA: Jumicar - program prometne kulture za najmlađe

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola

 

 

Na igralištu Osnovne škole „Mladost“ u Jakšiću, proveden je Jumicar - program prometne kulture za najmlađe.

 

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 27 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Naime, ovaj finski koncept obuke djece u cestovnom prometu educira djecu kako se odgovorno ponašati u prometu putem predavanja o ponašanju pješaka i biciklista u javnom prijevozu, svrsi reflektirajuće odjeće, raspoznavanju zvučnih signala u prometu, kao i direktnoj primjeni navedenih znanja. Na postavljenom poligonu učenici su mogli saznati kako vozači vide promet, a kako pješaci te su stekli teoretska i praktična znanja iz područja prometne kulture. U navedenom programu sudjelovalo je ukupno 75 učenika drugih i trećih razreda, dok su priliku vidjeti i bodriti svoje prijatelje imala i djeca predškolskog uzrasta obližnjeg dječjeg vrtića iz Jakšića koji su na igralištu crtanjem i bojanjem prometnih znakova od policijskih službenika kao nagradu dobili promidžbeni materijal osiguran iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

 

 

Edukaciji su nazočili i Auto klub Požega, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i DVD Jakšić.

 

Po provedenoj obuci polaznici su dobili diplome o sudjelovanju koje im je simbolično uručio načelnik općine Jakšić.

 

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.