Kolovoz 11, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA: Preventivna akcija Siguran prijevoz djece u vozilima

Djeca su zbog svoje fizičke nerazvijenosti najranjiviji sudionici u prometu, posebice ukoliko isti sudjeluju u svojstvu pješaka, vozača bicikala i putnika u vozilima. Skrb o zaštiti djece prilikom prijevoza u vozilu, od prvih dana, trebala bi biti obaveza svakog roditelja.

 

 

Tijekom provođenja preventivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu djece i nadzorom prometa, uočeno je da roditelji nisu dovoljno educirani o važnosti pravilnog korištenja autosjedalice, dok kod kupnje autosjedalica istima nije uvijek ukazano na pravilno postavljanje iste u vozilo i djeteta u istu. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se čak 70 do 80 % dječjih autosjedalica ne koristi ispravno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće oko 90 %, čime se zanemaruje podatak da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 %.

 

Zbog nedovoljne edukacije o načinu prijevoza djece u vozilima, djeca se prevoze na nesiguran i zakonu suprotan način, uslijed kojeg dolazi do težeg stradavanja najmlađih sudionika u prometu.

 

U sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ koja je započela u listopadu 2014. godine, tijekom prošle godine nastavljena je suradnja s tvrtkom BeSafe, Udrugom „RODA“ Roditelji u akciji i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije u sklopu koje je održan niz različitih aktivnosti usmjerenih na korištenje sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica.

 

Tijekom 2019.g. održano je:

 

- 7 edukacija u dječjim vrtićima - edukaciju prošlo 140-ero djece i 16 odgojiteljica

 

- 1 edukacija roditelja u dječjem vrtiću

 

- 1 edukacija roditelja i djece u knjižnici tijekom Tjedna cjeloživotnog učenja

 

- 150 podijeljenih brošura udruge RODA „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke“

 

- 100 podijeljenih bojanki „Klik i krećemo“ izrađenih od strane udruge „Roda“

 

- 500 podijeljenih naljepnica i razglednica „Dijete u autu“

 

- 2.000 izrađenih dječjih blokova „Dijete u autu“

 

- 3 info-točke u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima

 

- 1 kontrolni pregled dječjih autosjedalica

 

U sklopu kontrolnog pregleda dječjih autosjedalica kontrolirano je 11 vozila i 16 dječjih autosjedalica, od čega je 8-ero djece zatečeno da se u vozilu prevozi na nepravilan način, dok je samo 5-ero djece bilo ispravno vezano u autosjedalicama. Iako u 3 autosjedalice nije bilo djece, iste nisu pravilno smještene u vozilima.

 

Greške kod prevoženje djece u vozilima bile su slijedeće: prelabavi unutarnji pojasevi autosjedalice (1), dok zabrinjava činjenica da se 7-ero djece prevozilo u autosjedalicama koje nisu primjerene njihovom uzrastu. Od ukupno 16 autosjedalica utvrđeno je da 6 nije bilo pravilno namješteno odnosno montirano u vozilima.

 

Roditeljima su dati savjeti o pravilnom načinu korištenja autosjedalica i sigurnosnog pojasa, dok je za preslabo fiksirane autosjedalice izvršeno pravilno montiranje u vozilima.

 

Osim spomenutih aktivnosti, u dječjim vrtićima i knjižnicama čitana je slikovnica udruge Roda „Neobična želja“ koja govori o Djeda Mrazu koji nije koristio sigurnosni pojas i umalo izgubio božićne poklone.

 

Provođenje aktivnosti u sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ nastavlja se i tijekom 2020.g.